söndag 15 januari 2017

Lime- och sesammarinerad nudelsallad med laxbiffar

Mycket asiatiskt har det blivit i helgen. Som vanligt med andra ord, men kanske även extra vanligt i januari då det av någon anledning känns särskilt gott med både japanskt, vietnamesiskt, indiskt och thailändskt. Dagens laxbiffar har jag gjort i liknande varianter tidigare men den här gången fick även tillbehören lite asiatiska smaker. Biffarna blev väldigt saftiga och höll ihop bra. Fukta händerna när du formar dem så blir de mer lätthanterliga. 



Lime- och sesammarinerad nudelsallad med laxbiffar 

ca 5 portioner (10 biffar)

Nudelsallad:
1 förpackning salladskål
2 morötter
1,5 lime
1 msk socker
1 msk fisksås
1 msk risvinäger
1 msk sesamolja
2 msk japansk soja
1 msk riven ingefära
1 röd chili
1 kruka koriander
1 paket ris- eller glasnudlar (250 g risnudlar på bilden, men jag föredrar glasnudlar)
jordnötter
Laxbiffar:
600 g laxfilé
200 g kallrökt lax
2 msk fisksås
ev. lite av koriandern från salladen
2 msk fiberhusk
Pepparrotsyoghurt med dill:
2-3 dl turkisk yoghurt
pepparrot (jag tog ca 1/4 tub)
dill
ev någon tsk söt senap
salt

1. Strimla kålen och morötterna, alt. grovriv i matberedaren och lägg i en salladsskål. 
2. Blanda ihop alla övriga ingredienser till salladen utom nudlarna och häll över kålen. Låt den gärna stå och marinera någon timme. 
3. Tillaga nudlarna, skölj och sila av dem och blanda ner med kålen. 
4. Mixa ihop alla ingredienser till laxbiffarna i en matberedare. Mixa så lite som behövs, annars kan det bli lite gummiaktig konsistens på smeten. Låt den gärna stå och svälla en liten stund. 
5. Blanda ihop ingredienserna till såsen. 
6. Forma biffar med fuktade händer och stek i olja på medelvärme några minuter per sida. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar