Sötpotatis- och pintoplättar med puylinser och tahinisås

Biffar baserade på bönor och någon form av rotfrukt har jag gjort i många olika varianter tidigare men faktiskt framtill idag aldrig på sötpotatis, vilket är jättekonstigt eftersom jag är smått besatt av sötpotatis. Det här receptet kommer ursprungligen från Allt om mat men jag har gjort om basen i plättarna och ändrat en del i tillbehören. Att plättarna fick en blandning av pintobönor och vita bönor berodde egentligen bara på praktiska omständigheter, pintobönor är gott men i stort sett vad som helst för bönor fungerar bra. Plättarna räcker utan problem till sex personer men för så många kan eventuellt salladen bli något snålt tilltagen. De första plättarna jag stekte såg mer ut som plättar men jag orkade helt enkelt inte steka en fjärde omgång så i sista stekpannan blev det snarare biffar men lika goda ändå. Och det blev faktiskt väldigt gott (8/10). Vill du göra det helt veganskt kan du skippa fetaost helt enkelt men då skulle jag vilja tillsätta något annat salt, t.ex. saltrostade nötter/mandlar för att  få en bra smakbrytning mot de söta plättarna. 

Sötpotatis- och pintoplättar med puylinser och tahinisås

ca 18 plättar/6 portioner

Bönor:
250 g kokta pintobönor (ca 1 dl torkade) 
1 burk vita bönor (ca 240 g avrunnen vikt)
2 sötpotatisar, ca 600 g
ca 1 dl vatten
1 msk fiberhusk
1 msk olja (gärna från soltorkade tomater)
salt & peppar
Linssallad:
1,5 dl puylinser
1,5 dl torrt vitt vin
1,5 dl vatten
1 buljongtärning
en påse rucola
0,5-1 paket frysa granatäppelkärnor
150 g fetaost
1 gurka
2 avokado 
0,5 dl mandel
1 blomkålshuvud
olivolja (gärna citronolivolja)
Granatäppelvinägrett:
Tahini - det nya knarket
1 msk pressad citron
1 msk olivolja
en skväll sherry- eller balsamvinäger
spad från de tinade granatäppelkärnorna
Tahinisås:
0,5 dl tahini
0,5 dl olivolja (eller olja från soltorkade tomater)
2 msk pressad citron
lite honung eller agavesirap
något krm salt

1. Blötlägg bönorna ca 8-12 timmar om du använder torkade. Koka dem sedan enligt anvisningarna på förpackningen (ca 40 minuter för pintobönor). Skölja och sila av vattnet. 
2. Koka linserna med vin, vatten och buljong (ca 20 minuter) under lock. Ta av locket mot slutet om det är kvar vätska. Häll av eventuell överflödig vätska och låt stå. 
3. Skär blomkålen i buketter och ugnsbaka med olja, salt och peppar i 225 grader varm ugn tills de är mjuka (ca 15-20 minuter). 
4. Blanda ihop ingredienserna till såsen. 
5. Lägg rucola i en skål eller på ett stort fat. Kärna ur gurkan, skala och skiva avokado, tärna fetaost och grovhacka mandel. Lägg allt på fatet med salladen. 
6. Sila av granatäppelkärnorna (spara spadet) och lägg ner i salladen. 
7. Blanda ner puylinserna. 
8. Blanda ihop ingredienserna till vinägretten och smaka av med granatäppelsaft. 
9. Mixa bönorna i en matberedare. 
10. Skala och skär sötpotatis i mindre bitar. Ta upp kniven ur matberedaren och montera på rivskivan och finriv ner potatisen. Tillsätt lite olja, vatten, salt, peppar och fiberhusk och blanda till en jämn smet. Låt gärna stå och svälla ett tag. 
11. Hetta upp en stekpanna med olja (gärna från soltorkade tomater) och klicka ut smeten till plättar (6 st per stekpanna). Stek några minuter per sida på medelvärme. 
12. Servera plättarna med linssalladen, blomkål, vinägrett och tahinisåsen. 

Kommentarer