söndag 26 mars 2017

Skrik in våren med en våffla eller tre

Vilken vårvinterhelg. Takdropp, tantsolande, översvämmade viadukter och årets första löprundor på barmark och utan dubbskor. Och så våffeldagen på det. Vilket jag i och för sig egentligen skiter högaktningsfullt i men jag passade på att göra sötpotatisvåfflor i år igen och det kvalar ju faktiskt in som helt godkänd föda. Den här gången blev det en röra med rökt lax, äpple och pepparrot till. Det blir inga frasiga våfflor med sån här smet och en ganska mastig upplevelse, i alla fall om man delar en sån här sats på två. För normala människor räcker kanske satsen till tre men de här grisarna åt tre våfflor var. Det blir rätt mycket laxröra men förslagsvis kan man ju rosta lite extra sötpotatis när man ändå håller på och äta med överbliven laxröra någon annan dag. För en vegetarisk variant, gör en röra med fetaost och kanske lite soltorkade tomater istället för lax.


Röd coleslaw med sesam- och sojamajonnäs till höger. Sallad
med riven morot, äpple och valnötter till höger. 

Sötpotatisvåfflor med lax- och pepparrotsröra

300 g sötpotatis
2 ägg
ca 3 dl mjölk
0,5 dl rapsolja
1,25 dl vetemjöl
1,25 dl dinkelmjöl (fullkorn)
1 tsk bakpulver
0,75 g salt
Laxröra:
500 g keso
ca 1 dl turkisk yoghurt
180 g kallrökt lax, hackad
1 grönt, syrligt äpple, tärnat
2-3 salladslökar, tunt skivade
pepparrot (jag tog någon matsked på tub)

1. Skala och skär sötpotatis i mindre bitar och ugnsrosta med olivolja och salt i  225 grader tills den är mjuk (ca 15-20 minuter).
2. Blanda ihop ingredienserna till laxröran. 
3. Mixa sötpotatisen slät med ägg, mjölk och olja. 
4. Blanda de torra ingredienserna och mixa ner i sötpotatissmeten. Låt gärna stå och svälla ett tag. Späd eventuellt med lite mer mjölk om smeten är väldigt tjock. 
5. Grädda smeten i smort våffeljärn och lägg de färdiga våfflorna på en tallrik under en handduk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar