Fylld gratinerad aubergine med sojafärs och sesammajonnäs

Aubergine är nog favoritgrönsaken nummer ett för tillfället och glädjande nog verkar den vara i säsong och såhär års säljs de tydligen styckvis och heter Grillaubergine (okej..?). Sesam och soja är en bra smakkompis till aubergine så majonnäsen till är egentligen nästan oumbärlig men om man skippar den skulle jag nog gärna ha lite fetaost och grekisk yoghurt till. Ursprungsreceptet kommer från Allt och mat och innehåller ingen majonnäs eller ost och har lammfärs istället för sojafärs. Det skulle mest troligt bli ännu lite godare med lammfärs men helt klart väl godkänt med en vegetarisk variant. Av vegetariska färser föredrar jag sojafärs från ICA eller Anamma och den sistnämnda finns i kilosförpackningar så det blir oftast det här hemma märket av praktiska skäl. Vi åt två auberginehalvor var men då blev det över rätt mycket färs som vi tomatpimpade lite och åt till spaghetti senare. 

Fylld gratinerad aubergine med sojafärs och sesammajonnäs

500-600 g sojafärs
2 auberginer
ca 1-1,5 dl röd pesto
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
salt & peppar
vatten
ost
Sesammajonnäs:
1 äggula
2 tsk vitvinsvinäger
2 dl rapsolja (ej kallpressad)
1 msk japansk soja
1-2 tsk sesamolja

1. Halvera auberginerna på längden. Lägg halvorna med snittytan uppåt i en ugnssäker form. Pensla dem med ca 0,5 dl pesto och tillaga i 250 grader varm ugn i ca 20-25 minuter. 
2. Skala och finhacka lök och vitlök och fräs med färsen i en stekpanna. Krydda med salt och peppar och rör ner 0,5-1 dl pesto. 
3. Ta ut auberginen och gröp ur fruktköttet. Hacka det grovt och blanda ner i färsen. Häll sedan tillbaka färsblandningen i auberginehalvorna. 
4. Hyvla eller riv över ost och tillaga ytterligare 10 minuter i ugnen.
5. Vispa äggulan med vinäger (enklast med elvisp. Se till att olja, vinäger och ägg har samma temperatur innan du börjar). 
6. Tillsätt olja försiktigt droppvis under vispning. När majonnäsen börjar tjockna (brukar ta minst 1 dl olja) kan du hälla ner oljan i en tunn stråle under fortsatt vispning. 
7. Rör ner soja och sesamolja och vispa lite till. Kommentarer