onsdag 25 oktober 2017

Indisk kycklinggryta med tomat, persilja och fetaost

Häromdagen blev det kycklinggryta igen och grundprincipen var indisk kryddning men tomatbaserat med fetaost och torkade tranbär. Annars är det lätt hänt att det bara blir kokosmjölk och koriander för hela slanten när man är inne på indisk smaksättning så det här kändes som en bra omväxling. Inspiration till receptet hittade jag i en kokbok från Allt om mat och originalet hade mynta och pistagenötter i och det blir säkert gott men jag kände mer för persilja och mindre för att skala pistagenötter (och gillar egentligen cashewnötter mer också). Som tillbehör tyckte jag att mangochutney skulle passa bra så det blev en sådan yoghurtbaserad sås till och så testade jag att pickla rödkål vilket blev ett riktigt bra tillbehör. Det här var första gången jag åt butiksköpta naanbröd och de var såklart inte som de man får på indiska restauranger men helt okej faktiskt. Någon som har provat att baka naan själv annars och kan uttala sig om värdheten i det?


Inser att varken tranbär, persilja eller fetaost syns på bilden, riktigt såhär
färglös var själva grytan faktiskt inte. Men den försöker väl bara matcha
den här grå och sura hösten antar jag. Det var i alla fall väldigt gott. 

Indisk kycklinggryta med tomat, persilja och fetaost

ca 5 portioner

600-700 g kycklingfilé eller kycklinglårfilé
1 blomkålshuvud
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
några cm ingefära 
1 tsk kanel
1 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk paprikapulver
1 tsk chiliflakes
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk salt
2 msk kycklingfond
1 msk vitvinsvinäger
1 msk socker
ev. lite sardellpasta (kanske 1 msk) alt. någon tsk fisksås
persilja
1 burk krossade tomater
ca 3-5 dl vatten beroende på mängden blomkål
1 paket fetaost, 150 g
torkade tranbär
salta cashewnötter
ev. lite rostad kokos
naanbröd, gärna med vitlök
ca 2 dl matyoghurt, typ turkisk yoghurt
mangochutney
picklad rödkål


1. Dela kycklingen i mindre bitar och bryn i olja i en en ugnstålig gryta tills den fått färg runt om. Salta och peppra och tillsätt blomkålen delad i buketter och skär stammen i bitar. Gör gärna ganska stora buketter så att de inte blir överkokta.
2. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära och fräs mjukt i olja i en stekpanna i några minuter. 
3. Tillsätt de torra kryddorna och stek en stund till. 
4. Häll på krossade tomater, vatten, socker, vinäger, fond och ev. sardellpasta och låt såsen koka ihop en stund, minst fem minuter men gärna längre. Smaka av och tillsätt persilja om du använder fryst. Vänta hellre till servering om du använder färsk. Toksalta inte eftersom det ska till fetaost senare.
5. Häll såsen över kycklingen och blomkålen i grytan/ugnsformen och ställ in i ugnen på 225 grader ca 20 minuter eller tills kycklingen är genomstekt. Jag använde ett stort blomkålshuvud och behövde den lite större mängden vatten i såsen för att få den att täcka allt i formen men då blir såsen lite tunn och kan med fördel redas av med lite maizena innan servering. Det går annars bra att låta bli att ta det största blomkålshuvudet man hittar. 
6. Värm naanbröden i ugnen enligt anvisningarna på paketet.  
7. Blanda ihop yoghurt och mangochutney.
8. Bryt ner fetaost i grytan och strö över tranbär, nötter och eventuellt färsk persilja.
9. Servera grytan med naan, chutneyyoghurt, picklad rödkål och eventuellt lite rostad kokos.


Picklad rödkål

0,5 rödkålshuvud
0,5 dl ättika, 12%
0,5 dl vitvinsvinäger
1 dl socker
2 dl vatten
en bit ingefära

1. Strimla rödkålen och lägg i en stor skål tillsammans med lite salt.
2. Skala och skiva ingefära tunt och koka upp med övriga ingredienser i en kastrull.
3. Häll lagen över rödkålen,, rör runt och låt stå ett par timmar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar