Kryddig kycklinggryta med sötpotatis

Oron över eventuellt övergiven koriander har varit påtaglig på sistone. Kommentarsfältet och mejlen har fullkomligt svämmat över och telefonen har gått varm på grund av alla önskemål om mer recept med koriander. Tur att jag inte är den som är den!

Det här receptet kommer från Allt om mat och jag har faktiskt nästan följt det helt sånär som på sockerärter istället för haricot verts (har nämligen odlat sockerärter i år också), lite vitlök och något större mängd kyckling samt en skvätt grädde vilket gjorde att laddningen räcker till fem rejäla eller sex lite mindre portioner. Smaksättningen kändes som lite gott och blandat från Asien och jag gillade verkligen kombinationen av kanel, stjärnanis och sötpotatis tillsammans med lime, currypasta och fisksås. Den här rätten görs lätt vegetarisk eller vegansk och blir säkert minst lika bra med t.ex. quorn, tofu eller Oumph. Vem är det förresten som har kommit på att kycklingfärs bara ska komma i förpackningar om 400 eller 800 gram medan frysta kycklingdelar ska komma i förpackningar om 700 eller 1000 g? Jag skulle allt som oftast vilja ha kanske 600 g när man lagar fyra portioner. För att inte tala om förpackningsstorleken på vegetariskt protein, t.ex. att en Oumphpåse väger 280 g eller ett paket tofu 270 g? Konstiga förpackningsstorlekar tenderar att rätt ofta generera nånting och en halv portion när jag lagar mat hemma. Är det för att man förväntas utfodra två vuxna och två barn när man lagar recept till fyra portioner eller vad? Är det fler som har det här problemet eller är det just när man är två personer som äter ganska mycket som det ofta blir missmatchning? Fast konstigt åt andra hållet är väl ändå förpackningarna med palt som endast säljs i tre- eller sexpack fast de flesta brukar klaga väldigt högljutt efter att ha petat i sig tre paltar, åtminstone om det är fläsk och smör till. Eller? Hur många paltar äter du? Och hur mår du efteråt? Nu förväntar jag mig många insiktsfulla kommentarer om det här men först och främst tycker jag att du ska koncentrera dig på koriandern och provlaga den här grytan. Sedan får du gärna berätta hur många munnar den mättade och hur gott det var.

Kryddig kycklinggryta med sötpotatis

5-6 portioner

700 g kycklinginnerfilé eller -lårfilé
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
ca 3 msk currypasta (jag tog både röd och grön)
1 burk kokosmjölk
ca 1 dl grädde
1 msk socker
1 msk fisksås
2-3 sötpotatisar
1 kanelstång
1 stjärnanis
saften från en halv lime
sockerärter
koriander
salt

1. Bryn kycklingen i olja i en gryta eller stekpanna (skär ev. i mindre bitar först).
2. Skala och skiva rödlök och låt den fräsa med några minuter med kycklingen. Salta och peppra och lägg undan lök och kyckling. 
3. Fräs currypasta och pressad vitlök i olja i grytan någon minut. Häll på kokosmjölk, grädde, socker, fisksås, kanel och stjärnanis och låt koka upp.
4. Skala och skär sötpotatisarna i mindre bitar och lägg ner i grytan. Låt koka tills sötpotatisen börjar mjukna, ca 10 minuter.
5. Lägg ner kycklingen och löken och låt koka med några minuter tills kycklingen är genomkokt. 
6. Häll ner sockerärter och låt koka ca en minut. 
7. Smaka av med salt och lime och strö över koriander. 

Servera med ris som en gryta. Den fungerar nog väldigt bra att äta som soppa också om du tillsätter vatten och kycklingfond och eventuellt ökar på mängden grädde/kokosmjölk något.

Kommentarer