Portergryta med trattkantareller

Jag äter faktiskt inte enbart mat med koriander och jordnötssmör, även om det kanske verkar så ibland. Idag gjorde jag till exempel den här helt sinnessjukt goda köttfärslimpan (men på älgfärs och sojafärs, blir hur bra som helst). Dopade såsen lite extra med trattkantareller och det blev inte sämre.

Förra söndagen blev det istället en höstbetonad gryta av den typen som man hemskt gärna skulle ha velat ha ett gott rött vin till. Men även utan vin blev den himla god. Det tar ju ett tag att göra en sån här gryta men jag var ändå förpassad till hemmet då hela dagen gick åt att montera en säng så det gjorde inte så mycket och i gengäld blev det sjukt mycket god mat på ett bräde. Det går såklart bra att använda t.ex. högrev på bit till en sån här gryta men då tar förberedelserna lite längre tid så grytbitar är rätt praktiskt.

Portergryta med trattkantareller

ca 8 portioner

1200 g grytbitar av nöt
3 morötter
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 liten rotselleri
lite tomatpuré
2 flaskor porter á 330 ml
2 msk vetemjöl
2 msk mörk soja
2 msk balsamvinäger
2 msk kalv- eller oxfond
några lagerblad
2 dl vispgrädde
champinjoner
trattkantareller (inkl. någon dl spad om torkade används)
sockerärter
smör

1. Bryn grytbitarna i smör i en stor gryta. 
2. Skala och hacka lök och vitlök och bryn i grytan. Tillsätt tomatpuré och bryn lite till. 
3. Skala och skär rotselleri i mindre bitar och blanda ner i grytan. 
4. Blanda ner mjöl och rör så att det inte blir några klumpar. 
5. Tillsätt porter, soja, vinäger, fond, lagerblad och spad från trattkantareller om du använder blötlagda torkade. Låt koka upp och sjuda under lock i ca 1,5-2 timmar. Rör emellanåt och tillsätt eventuellt lite vatten om det ser ut att behövas.
6. Skala och skär morötter i mindre bitar och släng ner i grytan när köttet börjar närma sig mört men låt dem helst inte koka längre än ca 15 minuter om du vill att de ska ha lite tuggmotstånd. 
7. Skiva champinjonerna och stek i smör tillsammans med trattkantareller, salt och peppar.
8. Tillsätt grädden i grytan och låt koka ihop en stund tillsammans med svampen. Smaka av med salt och peppar och tillsätt sockerärterna sista minuten. 

Servera med potatis eller ugnsrostade rotsaker med timjan och aronia- eller lingonsylt.

Kommentarer