Belugalinscurry med sötpotatis och tahini

Nedan kommer ett recept på en mycket god och mättande vegansk vardagsrätt som jag hittade i ICA Buffé. Den här varianten är något modifierad, bland annat hade förlagan butternutpumpa men jag tycker att sötpotatis är både godare och mer snabblagat. Jag provade faktiskt lila sötpotatis för första gången till det här och den var snygg men inte direkt godare än vanlig. Lite picklad rödkål fick åka med på ett hörn också och så hade jag mangochutney, turkisk yoghurt och cashewnötter till. Linscurry är ju generellt en bra och enkel anrättning men som jag väldigt sällan gör och egentligen mest för att jag inte är begeistrad över vanliga röda och gröna linser. Belugalinser är däremot riktigt gott och blir ju inte sådär mosiga och gryniga men jag hade av någon outgrundlig anledning aldrig tänkt tanken att blanda in dem i någon form av indisk mat tidigare.  

Min goda vän Elin är en riktig köksninja som på något magiskt sätt behärskar konsten att hinna storhandla, gå på stan, se en film, ta en tupplur, städa och laga åtta maträtter innan klockan 16 en lördag. Inte helt sällan har hon också passat på att slänga ihop ett bröd "för hon stod ju ändå i köket". Jag har aldrig lyckats lista ut hur det där egentligen går till men just den där biten "när man ändå står i köket" har jag försökt anamma lite eftersom det ibland kan spara in tid när den vid ett senare tillfälle råkar vara mer dyrbar. Till den här linscurryn hade jag exempelvis "råkat stå i köket" dagen innan och passade på att baka sötpotatisen och koka linserna vilket gjorde att den i övrigt gick på nolltid att slänga ihop när det var dags för middag dagen efter. Vilket kan vara skönt ibland om man t.ex. har tränat efter jobbet och kommer hem sent och är jättehungrig. Jag gillar ju egentligen att laga mat men tycker ofantligt mycket bättre om att göra det när man är pigg och inte stressad och hungrig så jag gör ofta hellre en del saker som går att förbereda på kvällen innan. 

Ett annat tips är att laga rätter där någon beståndsdel kan återanvändas till en ny rätt någon annan dag. Oftast tar det ändå inte så mycket längre tid att göra en något större sats "när du ändå står i köket". Några exempel på hur man mer eller mindre planerat kan återbruka mat och samtidigt spara tid:
  • Fylld aubergine med sojafärs där överbliven färs får koka ihop med t.ex. krossade tomater, basilika och någon annan god smaksättning och kan ätas till pasta senare. 
  • Rester från tacos kan bli enchiladas eller tacogratäng. 
  • Ugnsrostade rotsaker som är tillbehör till en rätt kan mixas ner med t.ex. bönor och bli snabblagade biffar...
  • ... eller mixas med kokosmjölk, grädde, buljong etc. och bli en soppa eller en puré
  • ... eller användas som fyllning i en omelett eller i en paj.
  • Om du ändå ska steka kyckling till en rätt och har en förpackning på ett kilo men bara behöver runt hälften så kan du steka på allt och använda det som blir över som fyllning i en lasagne. 
  • Koka extra mycket av linserna till receptet nedan och gör grönsaks- och linsbiffar av...
  • ... eller blanda med valfri färs till en pastasås eller kanske med lammfärs till lammfärsbiffar.
  • Står du ändå och svär över hur ojämnt tjock en laxsida är så kan du skära bort och tärna ner de tunnare delarna och spara för sig till en gryta eller pastasås. Så slipper du samtidigt överstekta och torra kantbitar. 
  • Har du lite av varje över så kanske det kan bli nåt sånt här

Har du fler tips på hur man kan ninja upp vardagsmaten?

Belugalinscurry med sötpotatis och tahini

250 g torkade belugalinser
1 buljongtärning eller fond
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin 
1 tsk malen koriander
1 tsk kanel
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1-2 röda chilifrukter
2 röda paprikor
3 tomater
2-3 sötpotatisar
1 burk kokosmjölk
2 msk tahini
1 lime, saften
3 msk ljus soja
Tillbehör:
1 kruka koriander
turkisk yoghurt
mangochutney
cashewnötter
picklad rödkål
srirachasås
ris eller bröd

1. Koka linserna (jag brukar tömma ev. vinslattar eller dylikt och koka dem i tillsammans med buljong och en skvätt balsamvinäger för att få lite fylligare smak). 
2. Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar och baka med olja, salt och peppar i 225 grader varm ugn tills de är nästan mjuka (högst en kvart räcker). 
3. Skala och finhacka lök, vitlök och chili fräs några minuter i en rymlig stekpanna/gryta. 
4. Hacka paprika och rör ner i pannan med de torra kryddorna och låt fräsa med någon minut.  
5. Hacka tomaterna och häll ner tillsammans med kokosmjölk, tahini, soja och pressad lime. Rör ner linserna och sötpotatisen och låt koka några minuter. Späd eventuellt med lite vatten om det behövs. 
6. Smaka av och servera med tillbehören. 

Kommentarer